Leerdoel

'Meer oog hebben voor een ander'

Meer oog hebben voor een ander is echt een uitdaging voor mij. Ik ben bijvoorbeeld erg overtuigd van mezelf. Door meer oog oog te hebben voor een ander, hoop ik meer te zorgen voor harmonie en een prettig sfeer binnen het team te krijgen. Ik merk dat dit niet altijd van toepassing is. Mensen zien mij dan niet als vertrouwenspersoon (Bijvoorbeeld niet durven te vragen waardoor er bepaalde dingen gebeuren die niet wenselijk zijn). Ook op privé front merk ik dat de eigenschap overtuigd van mezelf niet altijd ten goede is. Mijn moeder zegt wel eens, 'Sander, jou mening is niet de onze, probeer ons ook mee in te nemen'. En op werk merk ik dit ook. Bijvoorbeeld bij prioriteiten stellen: Erica vond dat de balans afgerond moet worden, terwijl ik vond dat de kerstbomen neergezet moesten worden. Hierdoor bots ik nog wel is met mensen. Door meer te luisteren en begripvoller te zijn, hoop ik deze leerdoel te ontwikkelen.


Om meer oog te hebben voor een ander heb ik meer informatie gezocht. Ik kwam uiteindelijk op de volgende site: gesprekstechnieken.com. Deze site gaf aan dat er vier punten zijn om je empathie te vergroten

1. Neem de tijd en een rustig gesprek. Tijd nemen en een rustige ruimte zitten zorgt ervoor dat je meer aandacht  voor  het gesprek dat je voert met een ander. 

2. Stel vragen. Door vooral open vragen te stellen zorg je ervoor dat je stap voor stap meer van zijn verhaal los te laten. Voorbeeld: Wat vond je daarvan?

3. Erken de gevoelens van een ander. Juist om rekening te houden met een ander en je woorden inslikt, voelt de ander sneller gehoord en begrepen. 

4. Reflecteer en vat samen. Vat samen wat de ander zegt, dan laat je zien dat je een actieve luisteraar bent. Met een paar woorden kun je altijd laten blijken dat je het gevoel begrijpt. 

Door dit te gelezen te hebben hoop ik dat het mij helpt om meer inlevingsvermogen te hebben voor een ander.

Situatie 1: 

Tijdens deze situatie heb ik met deze medewerker ben ik met haar in gesprek gegaan. Normaal zou het probleem oplossen en niet met haar in gesprek gaan. Hierdoor is het probleem niet opgelost. Door met haar ik gesprek te gaan, hoopte ik de medewerker te kunnen begrijpen. Hierdoor hoopte ik ook dat de medewerker zich ook door mij (namens Praxis) begrepen voelde. 

De situatie kort uitgelegd: 

Een medewerker werd aangenomen voor de kassa/servicebalie en deze persoon is ingewerkt door ervaren collega's. Praxis verwacht dat je na twee weken zelfstandig kassa/servicebalie kan draaien, alleen had deze collega er veel moeite mee om handelingen te onthouden. Dat is op zich zelf niet zo erg, dus werd er besloten om haar na twee weken niet alleen bij de kassa/servicebalie te zetten. 

Van de winkelmanager kreeg ik de taak om deze collega meer in de gaten te houden. Samen met de winkelmanager en de desbetreffende nieuwe medewerker hebben we besloten op bepaalde momenten alleen kassa te draaien. Mocht er dan wat zijn, zou ze mij, maar ook een andere collega erbij kunnen roepen om haar te helpen. 

Op een woensdag toen ik leidinggevende was voor de ochtend, was het best druk. Ook op bepaalde momenten stond ze vaak alleen bij de servicebalie. Helaas kreeg zij bepaalde taken niet onder de knie en moest ik haar ondersteunen bij de kassa/servicebalie. 

Na wat herhaalde uitleg over diverse standaard taken, waar ik haar verzocht heb om dit ook op te schrijven, gaf het mij weer de vertrouwen om haar alleen bij de kassa te overlaten. Even later vroeg zij mij 'Sander, zou je kunnen helpen? Er komt een klant een click and collect ophalen'. Deze taak hadden we diezelfde dag al drie keer gedaan, waar ze zelfs 1x zelfstandig had gedaan. Maar na één uur wist zij niet meer hoe ze het moest uitvoeren. Dit herhaalde mij vraagtekens over haar functioneren.

Omdat mijn leerdoel is 'meer oog hebben voor een ander' ben ik tijdens mijn lunchpauze gaan bedenken hoe ik deze persoon beter kan begrijpen en waarom ze bepaalde handelingen/taken zo snel vergeet. Ik bedacht me eens, om met haar in gesprek te gaan, iets wat uit mijn comfortzone is. Daarom ben ik na de pauze met haar in gesprek te gaan, om haar te kunnen begrijpen. 

Ik gaf aan in dit gesprek dat ik haar wilde begrijpen, omdat ik niet begreep dat ze bepaalde handelingen niet kon onthouden. Hieruit kreeg ik een confronterend antwoord van haar. Ze legde uit dat ze ernstig ziek is geweest, en dat door haar behandelingen (chemo) heel snel iets vergeet. Het onthouden is voor haar ook super lastig. Ik legde uit dat ik haar begreep, en dat ik mij zorgen maakte. Dit gun je niemand, ook deze collega niet. Ik vertelde ook dat ze het rustig aan moest doen, en niet gek moet laten maken. Ze kreeg toen meer een lach op haar gezicht en ging met meer enthousiasme aan het werk.

Relatie op het leerdoel: Door met haar in gesprek te gaan (en niet gedacht te hebben wat ik normaal doe, laat maar gaan, ik heb hier geen zin in) heeft dit enorm geholpen om de collega met meer enthousiasme aan het werk te zetten. Door naar haar om te kijken en te begrijpen heeft het mij geleerd dat taakgericht zijn niet altijd de oplossing is om iemand aan het werk te zetten. Ik heb geleerd dat, om wat mensgerichter te zijn, ook iemand kan enthousiasmeren over haar werk. Dit is een goed leerpunt voor mij en hoop dat ik dit in de toekomst verder kan ontwikkelen. 

Feedback bedrijfscoach Erica

Sander is na het gesprek naar mij toe gegaan. Ik vind het goed dat Sander in gesprek is gegaan met de desbetreffende collega. Het heeft haar, zo te zien, haar geholpen om haar te enthousiasmeren. Als winkelmanager ga ik ook met de collega in gesprek en bespreken we haat ontwikkelingsplan. Misschien kunnen we zo, door haar meer tijd te geven, proberen om haar toch te houden binnen de vestiging. 

Situatie 2

Een stagiair heeft zich al meerdere malen zich ziek afgemeld. Omdat ik de stagiair begeleid, vroeg de winkelmanager om hem hier mee te confronteren. Om de gesprekstechnieken te gebruiken, heb ik deze ook toegepast.

Op vrijdag drie november heb ik aan de stagiair medegedeeld dat ik met hem in gesprek wilde gaan, op een rustige locatie. Dit werd uiteindelijk het kantoor. Toen we het gesprek voerde heb ik hem de volgende vraag gesteld: We merkten dat je binnen vijf weken al drie keer ziek hebt gemeld, dit is uiteraard niet de bedoeling, Mijn vraag is, hoe komst het dat je zo vaak ziek bent? 

Hij antwoorde; Ik ben inderdaad wat vaak ziek, en de laatste keer had ik echt last van de amandelen. Ik kon echt niet komen. 

Ik vertelde dat je inderdaad niet kan werken als je last van je amandelen hebt, dat zou ik zelf ook niet fijn vinden.  Ik vroeg hem daarna hoe het met die andere twee keren zat. Waarop hij antwoorde. Ik was verkouden en kon niet komen werken. Maar misschien moet ik de volgende keer bij een verkoudheid toch proberen om te werken, Als het dan niet gaat dan kan ik altijd nog naar huis. 

Hiermee kwam de stagiair al zelf met een oplossing, zonder dat ik het zelf aankaartte. Door middel van open vragen stellen heeft de stagiair zelf antwoord gegeven op het conflict.

Relatie tot het leerdoel: Mijn leerdoel meer oog hebben voor een ander is ook het inleven in een ander persoon. Dus bijvoorbeeld het antwoord dat ik gaf 'dat je niet kan werken als je last hebt van je amandelen, ik zou dat zelf ook niet fijn vinden'. Hierdoor krijg je het idee tijdens z'n kort gesprek dat de stagiair zich begrepen voelt. 

Feedback bedrijfscoach:

Ik heb hierna met Sander gepraat, want drie keer ziek binnen vijf weken is wel hoog. Ik heb Sander gevraagd om zelf de stagiair te confronteren, omdat hij ook zijn begeleider is. Sander heeft goed gehandeld en de stagiair weet nu ook wat onze grenzen zijn. 


Betrekking met DISC: Door een hoge D in mijn DISC, heb ik, volgens de DISC, een zakelijke benadering. Door meer warmte en waardering te tonen, bijvoorbeeld in situatie 1 met de collega die snel taken vergat, zorgde ervoor dat ze enthousiaster werd. Dit was niet waarschijnlijk niet gelukt met een zakelijke benadering. Ik hoop dat in de toekomst door meer situaties wat hartelijker en mensgerichter overkom om mijn persoonlijke groei te bevorderen.

© 2024 Professionele Persoonlijke Ontwikkeling van Sander Neleman. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin